keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Lahja minulta Ailille. OLKALAUKKU "KAALI"










Olkalaukku, jonka päällikangas on aurinkovärjätty. Sisällä kaksi taskua. Läpässä kuviointia
konebrodeerauksella ja konekirjonnalla. Lisäksi koristenauhaa. Laukun päälli- ja vuorikankaan välissä on ohut vanu. Kiinnityksenä tarranauha.

































Didaktista pohdintaa


Toteutus 5-6 luokkalaisten kanssa.
Tavoitteena oppia tuotesuunnittelua, aurinkovärjäystä, eri työvaiheiden hahmottamista ennakoiden, vuorikankaan ompelua, tarrakiinnitys.

............
Näytän aurinkovärjättyjä kankaita ja niiden eri kuviointimahdollisuuksia.
Annan kotitehtäväksi miettiä kassin muotoa ja omaa kuvioaihetta.
Teemme luonnoksia ja oppilaiden tehtävänä on piirtää kassista sellainen kuva, josta opettaja ymmärtää idean. Kuvaan laitetaan kassin mitat näkyviin.
Motivointiin auttaa vapaus valita itselle mieleinen kassi, kuvio ja värit.
Värjäyskerran jälkeen valitaan vuorikankaat.

Aikaa suunnitteluun kuluu 2 x 2t, värjäyksen valmisteluihin (kuvion leikkaaminen) 1 x 2t, värjäykseen 1 x 2t, ompeluvaiheisiin 6 x 2t. Nopeimmat voivat koristella laukkua enemmän.

Kaikkien olisi hyvä saada tehtyä värjäys samalla kerralla, koska työvaihe on sotkuista. Eriyttäminen onnistuu, jos tila antaa myöten. Minulla on käytössä joskus toinen luokkatila, joten se auttaa. Työtä voi helpottaa vähentämällä kuviointia ja yksinkertaistamalla mallia.

Työn voi integroida kuvataiteeseen kuvion suunnittelun osalta ja biologiaan, jos halutaan käyttää kasvien lehtiä kuviontiin. Kemiassa voisi pohtia, miksi väri siirtyy pois kuvion alta kankaan kuivuessa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti