keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Liiketunnistin valolla



Tavoitteena oli valmistaa kokonainen tuote, jossa mukana elektroniikkaosuus.

Valitsin työksi valon hämäräliiketunnistimella, koska halusin työhön haastetta ja sille oli myös käyttökohde kotona (wc). Kotelon päätin tehdä pleksistä, sillä se on minulle melko vieras materiaali.

Hämärätunnistimen elektroniikkaosassa oli paljon komponentteja ja osia. Sain juotettua sen valmiiksi lähijakson tuntien aikana. Vaikka osat ja juotokset olivat oikein, laite ei toiminut. Se jäi Matin tutkittavaksi seuraavaa lähijaksoa varten. Kotitehtävänä juotin lampun kytkimellä + kuudella ledillä ja se palaa kirkkaasti. Koteloiden valmistamista en voinut tehdä valmiiksi, koska minulla ei ollut molempia piirilevyjä kotona ja tarvitsin apua kytkemisen kanssa.
Kotelon osiksi sahasin vannesahalla ja taivutin kuumailmapuhaltimen avulla valkoista ja kirkasta pleksiä.
Maaliskuun lähijaksolla kävi ilmi, että pleksi on liian kovaa eli siihen ei saa porattua tarvittavia aukkoja. Tein uudet osat muovista taivuttamalla. Pohjan ja kannen saumat koristelin (piilotin) vihreällä pitsinauhalla.

Lopputulos on melko lailla sen oloinen, mikä oli suunnitelmani.
Kotona testasin lamppua käytännössä ja se toimii. Valo syttyy, kun vessan oven avaa.

Jos nyt valitsisin työn uudestaan, ottaisin helpomman aiheen, vaikka tässä työssä opin paljon sekä elektroniikasta että muovin muokkaamisesta.  




1 kommentti:

  1. Valaisin näyttää oikein hienolta käyttökohteessaan. Raportoinnin osuus on myös ok :).

    VastaaPoista